Kuna skalní

Kuna skalní

Kuna skalní je velmi blízkou příbuznou kuny lesní, se kterou je také mnohdy zaměňována díky velice podobnému vzhledu. Jedná se zároveň o jediné dva zástupce rodu martes volně žijících na území České republiky. Základním rozlišovacím znakem, byť ne jediným, je tvar a barva náprsenky. Zatímco u kuny skalní má zpravidla bílou barvu a zasahuje až na přední končetiny, u její příbuzné je nažloutlá a na končetiny nezasahuje. Rozšířena je prakticky po celém území kontinentální Evropy vyjma severských států, v mnoha zemích blízkého východu, ale také v Číně a Mongolsku.

Latinský název

Martes foina

Vzhled a fyzické dispozice

Je o něco málo větší a její kožich je méně hustý a huňatý, než je tomu u kuny lesní. Hmotnost se pohybuje zhruba mezi 1 až 2 kily a na délku může mít až půl metru. Barva srsti je našedlá a pod krkem můžeme pozorovat bílou náprsenku, která se táhne přes horní část hrudi až na přední nohy. Uši jsou tmavé bez světlého lemu a čenich je zbarven do tmavě hnědé.

Rozmnožování a potrava

Mládě kuny skalníRozmnožování, březost i osamostatňování probíhá u kuny skalní prakticky totožně, jako je tomu u kuny lesní, a to včetně embryonální latence. Pro detailní informace proto navštivte stránku o kuně lesní na tomto webu. Potravní zvyklosti se u nich v základu také příliš neliší, avšak jsou do značné míry ovlivněny místem jejich života a z toho vyplývající dostupnosti různých druhů potravy. Kuna skalní se živí především hlodavci, malými savci, vejci, drůbeží a ovocem.

Stanoviště

V lese ji příliš nenajdeme, protože zde žije především kuna lesní, se kterou se navzájem vyhýbají. Jejím oblíbeným prostředím jsou skalnatá území s vegetací, ale v čím dál, tím větší míře také okolí aglomerací a lidská obydlí, nebo jejich části, které nejsou pravidelně obývány (chaty, půdy, šopy, stodoly).

Pokud se usídlí přímo v lidském obydlí, jedná se pro majitele o nemalý problém, a to hned z několika důvodů:

  1. Je to velice hlučný tvor, který navíc žije hlavně nočním životem, a proto může zařídit obyvatelům objektu mnoho bezesných nocí.
  2. Nejen, že znečišťuje objekt svými výkaly jako takovými, ale cíleně své území značkuje trusem a značně zapáchajícími výměšky svým žláz.
  3. Podobně jako mnoho jiných zvířat má velice ráda popelení, což vede k tomu, že na zahradách (byť neúmyslně) ničí mnoho rostlin tím, jak se v záhonech převaluje.
  4. Je to dosti hravý a nenechavý tvor, který rád řádí a ničí, co mu přijde do cesty. Příběhů kdy kuna skalní při svých hrátkách například zcela zničila zateplení střechy, najdete nespočet.
  5. Je to šelma, a tak se lehce stane, že ráno najdete kurník plný mrtvých slepic (pokud tedy máte kurník a slepice).
  6. Až nepochopitelná je obliba kuny v motorových vozidlech, respektive v gumových částech ukrytých v motorovém prostoru, jako jsou hadice, izolace kabelů a těsnění. Přes noc všechny tyto části rozkouše a vy nemáte sebemenší šanci kamkoliv odjet. O účtu za opravu nemluvě.

Zkrátka a jednoduše, její pobyt u vás je nejen dosti nepříjemný, ale může se také značně prodražit. Jediným plusem je snad to, že pochytá všechny hlodavce, kteří se u vás objeví.

Jak se zbavit kuny

Jak se zbavit kunyNa rovinu je třeba říci, že zbavit se jí jde velice těžko, protože se jedná o dosti chytrého, vytrvalého a přizpůsobivého tvora a nakonec zřejmě budete muset vyzkoušet více věcí, neboť zkušenosti lidí mluví jasně. To co zabralo u jednoho, to u jiného zcela selhalo a naopak. Jaké jsou tedy možnosti?

Plašič

Jedním z nejoblíbenějších řešení je použití takzvaného plašiče, což je elektronické zařízení na bázi ultrazvuku produkující pro kunu nepříjemný zvuk. Skýtá však minimálně dva problémy. Tím prvním je, že jeho dosah není zpravidla schopen pokrýt dostatečnou plochu a kuně stačí přesunout se z jednoho rohu půdy do druhého. V takovém případě jich pak musíte koupit několik, což se může prodražit. Druhý problém pak spočívá v tom, že mnoho kunám vadí plašič jen krátkodobě a po čase si na něj zvyknou.

Sprej

Spreje se využívají především při odrazování kun od návštěvy motoru. Jejich účinnost však může být různá a i při vyzkoušení několika výrobků nemusí kuna části motoru přestat ničit.

Pes

Velice účinná metoda, která má ovšem jeden háček. Kuně vadí bezprostřední přítomnost psa, nikoliv život v jeho blízkosti. Jestliže máte tedy kunu na půdě, kam váš pes zřejmě pravidelně nechodí, nijak vám to nepomůže.

Kuna skalní versus kuna skalní

Jestliže chcete mít prakticky stoprocentní jistotu, že se kuny zbavíte, jednu si pořiďte. Takto řečeno to asi zní poměrně zvláštně, ale hned to osvětlíme. Kuna skalní se dá velice dobře ochočit a mnoho lidí ji běžně chová jako domácího mazlíčka.

Jde přitom o dvě věci:

  1. U kun existují přísná teritoriální pravidla a tam kde již jedna své teritorium má, tam se jiná neodváží.
  2. Ochočená kuna u vás doma nebude páchat neplechu, kterou jste vyčítali její nezvané sestře.

Jedná se tedy o velice efektivní způsob, jak situaci vyřešit. Otázkou však zůstává, zda vám to za to stojí.

Hluk

Dle zkušeností je velice efektivní také použití běžného „hluku“. Tím je myšleno dát na půdu, do stodoly a tak dále nahlas puštěné rádio. Pravděpodobně to ale bude v noci rušit vás i vaše sousedy.

Koření a chemikálie

S tímto doporučením se setkáte často, ale pravděpodobně jen od těch, kteří s tím nemají žádné zkušenosti. Ti kdo vyzkoušeli, mluví jasně. Žádné koření ani chemikálie v tomto případě nefungují.

Trus velkých kočkovitých šelem

Jako účinná metoda se osvědčilo rozmisťování trusu velkých kočkovitých šelem, jako je třeba tygr, lev nebo puma. Nicméně je třeba si zodpovědět dvě otázky. Chci mít po době lví výkaly? A kde je seženu?

Ochrana kuny skalní

OchranaPři případných problémech s kunou je třeba si uvědomit, že je částečně chráněna. Její lov je povolen pouze mezi 1. listopadem a 28., respektive 29. únorem. Po zbytek roku je lov zakázán. Výjimku tvoří pouze území výskytu čtyř vybraných chráněných ptáků, a to koroptve polní, tetřeva hlušce, tetřívka obecného a jeřábka lesního, kde je možné ji lovit celoročně. Za lov je přitom považován odstřel, či odchycení do pasti-sklopce, nikoliv chytání do takzvaných želez, které je týráním zvířat.

Status kuny skalní na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCN

Statut: málo dotčená

Status kuny skalní na Červeném seznamu ohrožených druhů IUCNKuna skalní je zařazena v seznamu mezi málo dotčené druhy z důvodu velkého počtu žijících jedinců, rozsáhlé oblasti výskytu a také faktu, že je jejím domovém mnoho chráněných oblastí. Populace kuny skalní je stabilní.

Profil kuny skalní na Červeném seznamu ohrožených druhů (anglicky)

Taxonomie

Říše: Živočichové (Animalia)

Kmen: Strunatci (Chordata)

Třída: Savci (Mammalia)

Řád: Šelmy (Carnivora)

Čeleď: Lasicovití (Mustelidae)

Rod: Kuna (Martes)

Příbuzní kuny skalní

Kuna lesní – Martes martes

Kuna rybářská – Martes pennanti

Sobol americký / kuna americká – Martes americana

Sobol asijský / kuna sobol – Martes zibellina

Sobol východní / kuna japonská – Martes melampus

Charza žlutohrdlá / kuna charsa – Martes flavigula

Charza jižní – Martes gwatkinsii

Kuna brazilská / Hyrare / Tayra – Eira barbara

Video – Kuna skalní v Národním parku Šumava